28. sij 2010.

GENERALNI URBANISTIČKI PLAN GRADA ZAGREBA


Glavno polazište za izradu arhitektonskog projekta ili legalizacije u gradu Zagrebu uvijek je Generalni urbanistički plan. Prije početka izrade projekta uvijek je potrebno provjeriti uvjete koji su propisani za određeno područje. Osnovni podaci koji se traže su predviđena namjena (npr. stambena, mješovita, poslovna, zelenilo itd.), uvjeti korištenja (određeni su brojem za koji se u tekstualnom dijelu definiraju dozvoljeni parametri), eventualno zaštićena područja ili objekti te infrastruktura. Ovi uvjeti se mogu saznati prema adresi ili broju katastarske čestice kod referenata u Odjelima za graditeljstvo grada Zagreba, a moguće ih je i provjeriti na službenim stranicama grada Zagreba.


Općenito, generalnim urbanističkim planom se utvrđuje temeljna organizacija prostora, zaštita prirodnih, kulturnih i povijesnih vrijednosti, korištenje i namjena površina, s prijedlogom uvjeta i mjera njihova uređenja.

Generalni urbanistički plan sadrži način i oblike zaštite i korištenja, uvjete i smjernice za uređenje i zaštitu prostora, mjere za unapređivanje i zaštitu okoliša, područja s posebnim i drugim obilježjima, te druge elemente važne za grad Zagreb.

Generalni urbanistički plan donosi se za dio područja Grada Zagreba utvrđen Prostornim planom Grada Zagreba i obuhvaća njegovo uže gradsko područje između medvedničke šume i zagrebačke obilaznice, sa oko 220 km2, uključujući i njegovo povijesno središte.